Hvad er uren hud?

Uren hud er en fælles betegnelse for alle de tilstande, som skaber irritation og udbrud i huden på baggrund af ubalancer i hudens fedt- eller bakteriebalance. Det kan for eksempel dreje sig om hudorme og tilstoppede porer som giver anledning til bumser og acne.

Som regel er acne og bumser forårsaget af en overproduktion i hudens talg kirtler. Dette kan være hormonalt betinget, eller det kan skyldes irritation fordi huden bliver renset forkert eller på anden måde udsat for en behandling som foranlediger denne overproduktion.

Det kan for eksempel være at du bruger en creme som huden ikke kan tåle, eller at du ikke sørger for at holde huden fugtmættet. Især sidst nævnte kan godt være op ad bakke når man har tendens til fedtet hud. Så vil man nemlig få lyst til at rense, skrubbe og peele, og ikke smøre huden ind.

Lige efter man har givet huden en ordentlig tur med vand og sæbe føles den da også fantastisk. Men der går ikke lang tid før huden atter forfalder til overproduktion af talg og fedt – og så vender problemet blot tilbage.

Hvordan bekæmper jeg uren hud?

Det at vaske og rense huden konstant er således ikke en holdbar løsning. Faktisk bør du, såfremt du ønsker at genskabe en naturlig balance i huden, i så vidt muligt omfang afholde dig fra at bruge vand og sæbe.

I stedet bør du på nænsom vis fjerne urenheder fra hudens overflade ved hjælp af en mild rensecreme, eventuelt fulgt op af en ditto skin tonic eller toner. Alkohol er selvfølgelig no go idet det udtørrer huden.

Du kan følge op med en fedt og olie fri creme. Og i weekenden kan du forkæle huden med en rensecreme indeholdende salicylsyre, efterfulgt af en plejende og dybderensende maske med aktivt kul.

Du kan læse mere om pleje af uren hud på https://danishbodycare.dk/guides/uren-hud/.